Beschreven Land 2022
Clem Schouwenaars

Het landschap

  Programma
Biografie  

Het landschap

Moet het nog gezegd? Het verwondert ons in de Westhoek helemaal niet dat men van heinde en ver van ons prachtige landschap komt genieten. Dat Clem Schouwenaars dat in een periode van crisistijd deed, is ook niet zo uitzonderlijk. Het is namelijk welbekend dat de rust van de natuur een goeie heelmeester én inspiratiebron is.

Niet toevallig vond Schouwenaars ook troost in verschillende dorpen die later omgedoopt zouden worden tot ‘charmante dorpen’. Denk daarbij maar aan Alveringem, Beauvoorde en ‘Clems’ Lampernisse. Het zijn stuk voor stuk bijzondere plekjes in onze Westhoek.  

Het is wellicht ook niet toevallig dat Schouwenaars het polderlandschap uitkoos om op adem te komen. Tot op de dag van vandaag is dit één van de stilste gebieden in Vlaanderen. Het open landschap, dooraderd met grachten en sloten,  geeft zowel letterlijk als figuurlijk ademruimte. Het is trouwens niet alleen de mens die hier nog ruimte krijgt. Voor sommige dieren en planten zijn de polders in het algemeen en de komgronden van Lampernisse in het bijzonder één van de allerlaatste vluchtplekken van ons land. 

En ja, de wind in die open polders moet je er soms bij nemen, maar na het zwoegen op de trappers, kan je nog zo goed terecht bij één van de vele gezellige kroegen en restaurantjes die onze Westhoek rijk is. Dus ja, Clem Schouwenaars had meer dan gelijk toen hij hier terug ‘goesting’ in het leven kwam krijgen. En nee, we twijfelen er niet aan dat ook jij hier (opnieuw) verliefd zult worden op deze bijzondere streek. 


Galerij


  Het landschap  
terug naar overzicht