Tijdens de maanden mei en juni verkende Astrid acht dorpen en steden: Nieuwpoort, De Panne, Houthulst, Veurne, Diksmuide, Alveringem, Koksijde en Lo-Reninge. Op elke plek ging ze op een andere, unieke manier te werk, steeds met open ogen en oren, steeds op zoek naar ontmoetingen en verhalen. Zo zat ze op markten, in café’s, op de zeedijk en het staketsel, bij mensen thuis, in een caravan, op een boot en op de fiets. Ze hield schrijfworkshops in basisscholen, op een historische tram en in het pittoreske dorpje Oostkerke. Astrid sprak met meer dan 200 inwoners uit de streek: van postbodes tot burgemeesters, van kunstenaars tot landbouwers. Die ontmoetingen vertaalde ze in poëzie en beeld.
De gedichten krijgen vorm in dit online poëzieplattegrond. Hier is, naast gedichten en een film i.s.m. filmmaker Leonardo Van Dijl, ook het werkproces op terug te vinden: portretten van inwoners, podcasts van workshops, gedichten geschreven door de mensen uit de streek, enzovoort. Zo wordt deze poëzieplattegrond een open bibliotheek, multimediaal en veelstemmig, een complex radarwerk, zoals het leven zelf.
Iedereen Dichter is een poging om met alle gesprekken, schrijfsessies, gedichten en de archivering hiervan grenzen te doorbreken van huis, tuin, identiteit. Aan de hand van poëzie en beeld probeert Astrid de gemoedstoestand van de verschillende plaatsen op een bepaald moment te vangen en door te geven. Daarnaast brengt het project de mensen van de streek dichter én maakt het van hen een dichter. De voorbijganger wordt dichter, de dichter voorbijganger.
Als bewoner van de hoofdstad probeert Astrid ook een brug te slaan tussen stad en platteland. Aan de hand van dit project denkt ze na over wat ons bindt in tijden van anonimisering, angst voor het onbekende en een steeds grotere kloof tussen steden en dorpen.
Ze slaagde erin om via het project mensen dichter te brengen, bij zichzelf, bij elkaar, bij de poëzie. Om de mist van melancholie die over de velden en in de mensen hangt aandacht te geven, de hartklop van de streek die generatie op generatie wordt doorgegeven samen met de inwoners te vatten en om te zetten in iets nieuws.
Iedereen Dichter is een project dat werd uitgevoerd in opdracht van Achthoek – cultuur in de noordelijke Westhoek in samenwerking met het Poëziecentrum en verder wordt ondersteund door co IJzervallei.