x Erfgoed

Historische kranten

De grote drama's van het wereldtoneel en de kleine gebeurtenissen rond het dorpsplein: wie geïnteresseerd is in het verleden van de dorpen en gemeenten van de Westhoek moet zeker een kijkje nemen op de website. Deze digitale krantenkiosk is een bijzondere bron van informatie voor onderzoekers en iedereen met interesse voor het nieuws van toen.

Bijna 210.000 pagina's gedigitaliseerd broos krantenpapier, hoofdzakelijk uit de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw is de basis voor de digitale krantenkiosk met onder meer online edities van De Toekomst, De Weergalm, Het Ypersche, De Poperinghenaar, Het Wekelijks Nieuws, De Kunstbode, Tuinklokke …  Sinds juni 2021 vind je er ook De Dixmudenaar, Het Advertentieblad, De Veurnaar, Het boterkuipje, de Gazette van Dixmude e.a. in terug. Enkele ontbrekende edities uit de krantencollectie van Stadsarchief Poperinge en Stadsarchief Ieper maken het rijtje af. Zo geeft de toevoeging van 'Het Ypersche' uit de periode 1920 tot 1925 een boeiende inkijk op de actualiteit tijdens de opstart van de wederopbouwperiode in onze regio.

Op de website kun je virtueel vanuit je eigen huiskamer in deze oude kranten snuisteren. Je kan de krant in haar oorspronkelijke look & feel lezen, alsof je ze zelf in handen hebt. Dankzij tekstherkenning gaat je computer snel en automatisch op zoek doorheen alle teksten. Kies zelf je zoekwoord(en) en krijg zo een overzicht gepresenteerd. Zoom in op de leukste details of maak je eigen knipselmap. Ben je helemaal weg van een artikel? Mail het naar je collega's of deel het met je beste vrienden via facebook.

Kranten jonger dan 1951 kunnen om privacy redenen enkel digitaal ingekeken worden in de bibliotheken, archieven en documentatiecentra van De Panne, Diksmuide, Heuvelland, Ieper, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Nieuwpoort, Poperinge, Veurne, Vleteren en Zonnebeke.

In 2004 al startte de toenmalige Erfgoedcel Ieper samen met het stadsarchief, de bibliotheek en de stedelijke musea met de digitalisering van oude kranten en het ontsluiten ervan via het internet. Toen de stad Poperinge het archief van Het Wekelijks Nieuws in zijn bezit kreeg en besliste om te gaan digitaliseren, was dit een uitgelezen kans om in 2009 één platform aan te bieden met een bundeling van de edities uit de Zuidelijke Westhoek. De uitbreiding met de Veurnse en Diksmuidse kranten geeft een mooie inkijk in de geschiedenis van de Westhoek vanaf de 19de eeuw.

Historische Kranten is een samenwerking tussen CO7, IGA Poperinge -Vleteren, het stadsarchief van Ieper, Diksmuide en Veurne, IPV Viertoren en Cultuuroverleg IJzervallei.

meer info
deel: share to facebook