Projecten

Afbeelding
De nieuwe UiTinVlaanderen website

Ontdek de nieuwe UiTinVlaanderen.be

Je hebt het misschien al gezien: sinds kort biedt de vernieuwde UiTinVlaanderen.be nog meer en makkelijker vrijetijdsinspiratie. Wat houdt dit in? 

De nieuwe UiTinVlaanderen is er voor jou:

Naast UiTmetVlieg en UiTX, het nieuwe jongerenmerk van publiq, verhuist ook het aanbod van Prettiggeleerd.be en Kampzoeker.be mee naar de nieuwe UiTinVlaanderen.be. Voor ieder wat wils, dus! 

De UiT-redactie tipt wekelijks nieuwe niet te missen coronaproof activiteiten buitenshuis, prachtige plekjes en verborgen parels om te ontdekken. Ook online aanbod blijven we in de kijker zetten. 

...en voor organisatoren

Voor vrijetijdsaanbieders verandert er verder niets: zij voeren hun aanbod nog steeds gratis in via de UiTdatabank, waarna de activiteit doorstroomt naar de vernieuwde UiTinVlaanderen, de lokale UiTagenda en tal van online en print agenda’s. Een must voor elke organisator dus. 

Ook UiTPAS krijgt meer zichtbaarheid op de nieuwe UiTinVlaanderen.

Ontdek meteen de nieuwe UiTinVlaanderen.be 

Afbeelding
Erfgoedtochten

Erfgoedtochten voor kinderen van 4 tot 12 jaar

Tijdens het weekend van Erfgoeddag, op 24 en 25 april 2021, wordt een nieuwe brochure gelanceerd met erfgoedtochten voor kinderen tussen 4 en 12 jaar.

Aan de hand van leuke opdrachtjes laten Jules, Marie en Renaat jullie kennismaken met het erfgoed in de gemeenten Alveringem, Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge. Naast leuke tips en weetjes staan er in de brochure ook allerlei lekkere recepten van streekproducten om thuis mee aan de slag te gaan. Bij de brochure hoort ook een rugzakje met voorwerpen die nodig zijn om de opdrachtjes uit te voeren.

Zin om onze tochten te komen ontdekken? Ga dan snel langs bij de toeristische diensten van de vier gemeenten waar de brochure vanaf 24 april 2021 kan worden afgehaald.

Tijdens het weekend van Erfgoeddag wordt de brochure gratis aangeboden. Daarna kan ze aangekocht worden voor € 5.

Vergeet zeker de hashtag #KIDSERFGOED niet toe te voegen bij het posten van leuke foto's die jullie tijdens de tochten nemen!

Afbeelding
Streekhuis Esenkasteel

 

Erfgoedapp laat je het Streekhuis Westhoek ontdekken

Het Streekhuis Westhoek is vandaag een werk- en ontmoetingsplaats voor overheden en streekpartners die samen werken aan de toekomst van de Westhoek. Maar het Esenkasteel heeft ook een rijke geschiedenis. Die gaat terug tot in 1775. Wist je dat er hier vroeger ananassen werden gekweekt en dat er in de buurt een passagiersvliegtuig is gecrasht?

Benieuwd om alle verhalen te ontdekken? Download dan snel de ErfgoedApp van Faro en wandel mee doorheen de kasteelgeschiedenis.

Je vindt de Erfgoedapp in de Appstore en op Google Play.

https://www.west-vlaanderen.be/over-west-vlaanderen/streekhuizen/streekhuis-westhoek

Afbeelding
Logo Molenbrigade

 

De West-Vlaamse Molenbrigade

De Molenbrigade laat leerlingen van het 3de en 4de leerjaar kennismaken met de fascinerende wereld van windmolens en molenaars. Het educatieve pakket bestaat uit een reeks korte filmpjes, een molenbezoek en een experimenteerkoffer.

In een introfilmpje stellen enkele West-Vlaamse molenaars zichzelf voor. Zij nodigen de leerlingen uit om een bezoek te brengen aan een oude windmolen in de buurt van de hun school. Na het molenbezoek kunnen de leerlingen zelf experimenteren met wieken, tandwielen en maalstenen. Via thema filmpjes en een erfgoedkoffer maken zij spelenderwijs kennis met windenergie, tandwieltechniek en het verwerkingsproces van graan tot brood.  Zo leren zij meer over windrichting, windkracht en aerodynamica, bouwen zij zelf een machine met tandwielen en maken zij het onderscheid tussen grondstof (graan, vlas, lijnzaad), half afgewerkt product (meel, vlasvezels, lijnolie) en afgewerkt product (brood, textiel en verf). Op het einde van deze ontdekkingstocht mogen de leerlingen zich trots lid van de Molenbrigade noemen. Dit wordt gevierd met een heus bakfestijn.

Het educatief pakket kan gratis aangevraagd worden vanaf 26 april 2021. Aan het project werken 15 molens in West-Vlaanderen mee. Eentje daarvan ligt vast en zeker in de buurt van jouw school.

Meer info en reservatie via www.molenbrigade.be

Het project ‘De Molenbrigade’ is een samenwerking tussen Musea Brugge, de erfgoedcellen Zuidwest, Kusterfgoed, CO7, TERF en Brugge, CO Ijzervallei, de Provincie West-Vlaanderen, ETWIE, VIVES en het Molenforum. Voor de productie van de filmpjes en educatieve koffer werd beroep gedaan op Geheugen Collectief, De Zeemier en Casablanca. 

Afbeelding
Atelier in Beeld 2021

 

Atelier in Beeld

Na wikken en wegen werd beslist om de open atelierdagen dit jaar niet te laten doorgaan. Voor dit jaar werd gekozen voor een veilig alternatief.

Beeldend kunstenaars blijven verder werken, ook in coronatijden. Met affiches, met online reportages en met aandacht in de media verspreid KunstWerkt deze boodschap van 26 april tot 9 mei.

Vanaf half april gaat de website online waar u het online visitekaartje van de deelnemende artiesten kan bekijken.

Wil je op de hoogte blijven, schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief op www.atelierinbeeld.be

 

Afbeelding
Logo Westhoek Verbeeldt

Westhoek verbeeldt

Westhoek verbeeldt is een regionale erfgoedbank met bedreigd particulier beeldmateriaal over en in de Westhoek, dat samen met  vrijwilligers en professionals wordt opgespoord, bewaard en ontsloten. Daarnaast wordt de beeldbank aangevuld met beelden uit publieke collecties zoals die van archieven en musea. Ook lokale kranten vanaf 1819 kunnen worden geraadpleegd.

Meer info vindt u op www.westhoekverbeeldt.be

Afbeelding
Avansa logo

Opleidingen i.s.m. Avansa

Als vrijwilliger of actief lid van een vereniging komen heel wat vragen op je af: van administratieve zaken tot praktische en organisatorische vragen. Sinds COVID-19 moet bovendien vaak op een andere manier gecommuniceerd worden. 

In samenwerking met Avansa en CO7 organiseert CO IJzervallei een vormingsaanbod voor verenigingen in de Westhoek.

Op de website van Avansa vindt u een overzicht van het huidige vormingsaanbod.

 

Hierbij alvast een overzicht voor 2021:

8 februari - Simpele administratie met Google - Webinar 

2 maart - Sociale media voor je vereniging - Webinar

 

 

Afbeelding
Artiest zoekt Feestneus

Artiest zoekt Feestneus

Met 'Artiest zoekt Feestneus' maken we de verbinding tussen de vele artiesten die een band hebben met de regio en de organisatoren van buurtfeesten.

We stelden een lijst samen van de meest uiteenlopende muziekgroepen en andere artistieke acts. Daaruit kan elke groep van bewoners twee maal per jaar een artiest selecteren om op te treden op jullie feest dat gratis toegankelijk is voor iedereen uit de buurt.

En het leukste: jij organiseert het feest, jij kiest de artiest, 'Artiest zoekt Feestneus' betaalt!

Meer info vindt u op www.artiestzoektfeestneus.be