Projecten

Afbeelding
Zakloodjes

Zakloodjes voor guano en kunstmest


Zegelloodjes werden vanaf de middeleeuwen gebruikt om goederen waarop belasting moest worden betaald, zoals rollen laken of zakken graan, te merken. Tegelijk bood het loodje een kwaliteitsgarantie. Het liet immers toe om de producent te traceren. Vanaf de Nieuwe Tijd werd het systeem ook gebruikt voor goederen die zo kostbaar waren dat er wel eens werd geknoeid met de samenstelling: zakken koffiebonen en balen thee bijvoorbeeld, of nog later, vanaf het midden van de 19de eeuw, zakken guano – vogelmest - en kunstmest. Een intact loodje garandeerde de klant dat er niet met de inhoud was geknoeid tijdens het transport.
Over die zakloodjes van guano en kunstmest gaat deze oproep. Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) en ETWIE, de expertisecentra voor het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven enerzijds en technisch wetenschappelijk en industrieel erfgoed anderzijds, maken in 2021 een veldtekening van het erfgoed dat is bewaard van de (toonaangevende!) Belgische kunstmestproductie tussen 1860 en 1960. Ze brengen in kaart welke producenten er waren, welke gebouwen nog resteren en of en waar er bedrijfsarchieven, werktuigen, reclamemateriaal en verpakkingsmateriaal wordt bewaard.

 

Meer info: https://etwie.be/nl/kennisbank/nieuws/wie-zoekt-die-vindt-zakloodjes

Afbeelding
Historische kranten

Historische kranten

 

De grote drama's van het wereldtoneel en de kleine gebeurtenissen rond het dorpsplein: wie geïnteresseerd is in het verleden van de dorpen en gemeenten van de Westhoek moet zeker een kijkje nemen op de website www.historischekranten.be. Deze digitale krantenkiosk is een bijzondere bron van informatie voor onderzoekers en iedereen met interesse voor het nieuws van toen.

 

Bijna 210.000 pagina's gedigitaliseerd broos krantenpapier, hoofdzakelijk uit de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw is de basis voor de digitale krantenkiosk met onder meer online edities van De Toekomst, De Weergalm, Het Ypersche, De Poperinghenaar, Het Wekelijks Nieuws, De Kunstbode, Tuinklokke …  Sinds juni 2021 vind je er ook De Dixmudenaar, Het Advertentieblad, De Veurnaar, Het boterkuipje, de Gazette van Dixmude e.a. in terug. Enkele ontbrekende edities uit de krantencollectie van Stadsarchief Poperinge en Stadsarchief Ieper maken het rijtje af. Zo geeft de toevoeging van 'Het Ypersche' uit de periode 1920 tot 1925 een boeiende inkijk op de actualiteit tijdens de opstart van de wederopbouwperiode in onze regio.

Op de website www.historischekranten.be kun je virtueel vanuit je eigen huiskamer in deze oude kranten snuisteren. Je kan de krant in haar oorspronkelijke look & feel lezen, alsof je ze zelf in handen hebt. Dankzij tekstherkenning gaat je computer snel en automatisch op zoek doorheen alle teksten. Kies zelf je zoekwoord(en) en krijg zo een overzicht gepresenteerd. Zoom in op de leukste details of maak je eigen knipselmap. Ben je helemaal weg van een artikel? Mail het naar je collega's of deel het met je beste vrienden via facebook.

Kranten jonger dan 1951 kunnen om privacy redenen enkel digitaal ingekeken worden in de bibliotheken, archieven en documentatiecentra van De Panne, Diksmuide, Heuvelland, Ieper, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Nieuwpoort, Poperinge, Veurne, Vleteren en Zonnebeke.

In 2004 al startte de toenmalige Erfgoedcel Ieper samen met het stadsarchief, de bibliotheek en de stedelijke musea met de digitalisering van oude kranten en het ontsluiten ervan via het internet. Toen de stad Poperinge het archief van Het Wekelijks Nieuws in zijn bezit kreeg en besliste om te gaan digitaliseren, was dit een uitgelezen kans om in 2009 één platform aan te bieden met een bundeling van de edities uit de Zuidelijke Westhoek. De uitbreiding met de Veurnse en Diksmuidse kranten geeft een mooie inkijk in de geschiedenis van de Westhoek vanaf de 19de eeuw.

Historische Kranten is een samenwerking tussen CO7, IGA Poperinge -Vleteren, het stadsarchief van Ieper, Diksmuide en Veurne, IPV Viertoren en Cultuuroverleg IJzervallei.

Afbeelding
Erfgoedklassen

Oproep: project ‘Erfgoedklassen’ zoekt deelnemers!


Recent kreeg het project ‘Erfgoedklassen’ groen licht om te starten. Met Erfgoedklassen willen we voortaan op een vernieuwende manier twee beleidsdomeinen, erfgoed en onderwijs, in West-Vlaanderen met elkaar verbinden. 


Er zal een procesmatige samenwerking opgezet worden tussen negen duo’s, telkens een lagere school en een lokale erfgoedspeler (een museum, een vzw met een collectie, een gepassioneerde verzamelaar, een vakman met atelier…), die we vanuit het projectteam zeer actief zullen ondersteunen tijdens een meerdaags traject (vijf gespreide halve dagen). Er kunnen 5 duo’s starten in het schooljaar van 2021-22, het schooljaar erna nog eens vier.
Het doel is om gedurende die vijf halve dagen leermomenten aan te bieden vol praktijkgerichte activiteiten, gekoppeld aan het normale curriculum, met veel aandacht voor cultuureducatie en het grote potentieel van technisch, industrieel en ambachtelijk erfgoed voor o.a. STEM-onderwijs. De klassen verlaten het klaslokaal om in een authentieke erfgoedcontext in de nabije omgeving van de school de handen uit de mouwen te steken.
Vanuit het projectteam wordt sterke pedagogische ondersteuning voorzien voor elk duo, zodat leerkracht en erfgoedspeler kunnen focussen op input (september – december) en daarna (tussen januari en juni) uitvoering. Het team neemt zoveel mogelijk van de praktische uitwerking voor onze rekening. 


Het projectteam bestaat uit het expertisecentrum onderwijsinnovatie van de hogeschool VIVES, verbonden aan de lerarenopleiding voor het lager onderwijs, in samenwerking met ETWIE, het expertisecentrum voor technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. 


De Erfgoedklassen zijn er om erfgoedspelers kwalitatief te helpen om hun educatief potentieel (en bijberhorend didactisch materiaal dat niet zomaar tot in het klaslokaal geraakt) te ontsluiten bij scholen. Omgekeerd zal de ontwikkelde onderwijsmethodiek (de meerdaagse samenwerking met erfgoedspelers om leerdoelen in het lager onderwijs te realiseren) ingebed worden in de leerkrachtenopleiding lager onderwijs, zodat op termijn de samenwerking tussen erfgoed en onderwijs evident eerder dan uitzonderlijk mag worden.

 

Ben je geïnteresseerd om als school of erfgoedspeler mee te stappen in dit project? Ben je benieuwd of er in jouw omgeving al partners zijn waarmee je misschien kan samenwerken? Of heb je nog vragen? Neem dan zeker contact op met robin@etwie.be (0478 99 93 09) of kristof.vandekeere@vives.be (0479 821 730).

Afbeelding
De nieuwe UiTinVlaanderen website

Ontdek de nieuwe UiTinVlaanderen.be

Je hebt het misschien al gezien: sinds kort biedt de vernieuwde UiTinVlaanderen.be nog meer en makkelijker vrijetijdsinspiratie. Wat houdt dit in? 

De nieuwe UiTinVlaanderen is er voor jou:

Naast UiTmetVlieg en UiTX, het nieuwe jongerenmerk van publiq, verhuist ook het aanbod van Prettiggeleerd.be en Kampzoeker.be mee naar de nieuwe UiTinVlaanderen.be. Voor ieder wat wils, dus! 

De UiT-redactie tipt wekelijks nieuwe niet te missen coronaproof activiteiten buitenshuis, prachtige plekjes en verborgen parels om te ontdekken. Ook online aanbod blijven we in de kijker zetten. 

...en voor organisatoren

Voor vrijetijdsaanbieders verandert er verder niets: zij voeren hun aanbod nog steeds gratis in via de UiTdatabank, waarna de activiteit doorstroomt naar de vernieuwde UiTinVlaanderen, de lokale UiTagenda en tal van online en print agenda’s. Een must voor elke organisator dus. 

Ook UiTPAS krijgt meer zichtbaarheid op de nieuwe UiTinVlaanderen.

Ontdek meteen de nieuwe UiTinVlaanderen.be 

Afbeelding
Erfgoedtochten

Erfgoedtochten voor kinderen van 4 tot 12 jaar

Tijdens het weekend van Erfgoeddag, op 24 en 25 april 2021, wordt een nieuwe brochure gelanceerd met erfgoedtochten voor kinderen tussen 4 en 12 jaar.

Aan de hand van leuke opdrachtjes laten Jules, Marie en Renaat jullie kennismaken met het erfgoed in de gemeenten Alveringem, Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge. Naast leuke tips en weetjes staan er in de brochure ook allerlei lekkere recepten van streekproducten om thuis mee aan de slag te gaan. Bij de brochure hoort ook een rugzakje met voorwerpen die nodig zijn om de opdrachtjes uit te voeren.

Zin om onze tochten te komen ontdekken? Ga dan snel langs bij de toeristische diensten van de vier gemeenten waar de brochure vanaf 24 april 2021 kan worden afgehaald.

Tijdens het weekend van Erfgoeddag wordt de brochure gratis aangeboden. Daarna kan ze aangekocht worden voor € 5.

Vergeet zeker de hashtag #KIDSERFGOED niet toe te voegen bij het posten van leuke foto's die jullie tijdens de tochten nemen!

Afbeelding
Streekhuis Esenkasteel

 

Erfgoedapp laat je het Streekhuis Westhoek ontdekken

Het Streekhuis Westhoek is vandaag een werk- en ontmoetingsplaats voor overheden en streekpartners die samen werken aan de toekomst van de Westhoek. Maar het Esenkasteel heeft ook een rijke geschiedenis. Die gaat terug tot in 1775. Wist je dat er hier vroeger ananassen werden gekweekt en dat er in de buurt een passagiersvliegtuig is gecrasht?

Benieuwd om alle verhalen te ontdekken? Download dan snel de ErfgoedApp van Faro en wandel mee doorheen de kasteelgeschiedenis.

Je vindt de Erfgoedapp in de Appstore en op Google Play.

https://www.west-vlaanderen.be/over-west-vlaanderen/streekhuizen/streekhuis-westhoek

Afbeelding
Logo Molenbrigade

 

De West-Vlaamse Molenbrigade

De Molenbrigade laat leerlingen van het 3de en 4de leerjaar kennismaken met de fascinerende wereld van windmolens en molenaars. Het educatieve pakket bestaat uit een reeks korte filmpjes, een molenbezoek en een experimenteerkoffer.

In een introfilmpje stellen enkele West-Vlaamse molenaars zichzelf voor. Zij nodigen de leerlingen uit om een bezoek te brengen aan een oude windmolen in de buurt van de hun school. Na het molenbezoek kunnen de leerlingen zelf experimenteren met wieken, tandwielen en maalstenen. Via thema filmpjes en een erfgoedkoffer maken zij spelenderwijs kennis met windenergie, tandwieltechniek en het verwerkingsproces van graan tot brood.  Zo leren zij meer over windrichting, windkracht en aerodynamica, bouwen zij zelf een machine met tandwielen en maken zij het onderscheid tussen grondstof (graan, vlas, lijnzaad), half afgewerkt product (meel, vlasvezels, lijnolie) en afgewerkt product (brood, textiel en verf). Op het einde van deze ontdekkingstocht mogen de leerlingen zich trots lid van de Molenbrigade noemen. Dit wordt gevierd met een heus bakfestijn.

Het educatief pakket kan gratis aangevraagd worden vanaf 26 april 2021. Aan het project werken 15 molens in West-Vlaanderen mee. Eentje daarvan ligt vast en zeker in de buurt van jouw school.

Meer info en reservatie via www.molenbrigade.be

Het project ‘De Molenbrigade’ is een samenwerking tussen Musea Brugge, de erfgoedcellen Zuidwest, Kusterfgoed, CO7, TERF en Brugge, CO Ijzervallei, de Provincie West-Vlaanderen, ETWIE, VIVES en het Molenforum. Voor de productie van de filmpjes en educatieve koffer werd beroep gedaan op Geheugen Collectief, De Zeemier en Casablanca. 

Afbeelding
Atelier in Beeld 2021

 

Atelier in Beeld

Na wikken en wegen werd beslist om de open atelierdagen dit jaar niet te laten doorgaan. Voor dit jaar werd gekozen voor een veilig alternatief.

Beeldend kunstenaars blijven verder werken, ook in coronatijden. Met affiches, met online reportages en met aandacht in de media verspreid KunstWerkt deze boodschap van 26 april tot 9 mei.

Vanaf half april gaat de website online waar u het online visitekaartje van de deelnemende artiesten kan bekijken.

Wil je op de hoogte blijven, schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief op www.atelierinbeeld.be

 

Afbeelding
Logo Westhoek Verbeeldt

Westhoek verbeeldt

Westhoek verbeeldt is een regionale erfgoedbank met bedreigd particulier beeldmateriaal over en in de Westhoek, dat samen met  vrijwilligers en professionals wordt opgespoord, bewaard en ontsloten. Daarnaast wordt de beeldbank aangevuld met beelden uit publieke collecties zoals die van archieven en musea. Ook lokale kranten vanaf 1819 kunnen worden geraadpleegd.

Meer info vindt u op www.westhoekverbeeldt.be

Afbeelding
Avansa logo

Opleidingen i.s.m. Avansa

Als vrijwilliger of actief lid van een vereniging komen heel wat vragen op je af: van administratieve zaken tot praktische en organisatorische vragen. Sinds COVID-19 moet bovendien vaak op een andere manier gecommuniceerd worden. 

In samenwerking met Avansa en CO7 organiseert CO IJzervallei een vormingsaanbod voor verenigingen in de Westhoek.

Op de website van Avansa vindt u een overzicht van het huidige vormingsaanbod.

 

Hierbij alvast een overzicht voor 2021:

8 februari - Simpele administratie met Google - Webinar 

2 maart - Sociale media voor je vereniging - Webinar

 

 

Afbeelding
Artiest zoekt Feestneus

Artiest zoekt Feestneus

Met 'Artiest zoekt Feestneus' maken we de verbinding tussen de vele artiesten die een band hebben met de regio en de organisatoren van buurtfeesten.

We stelden een lijst samen van de meest uiteenlopende muziekgroepen en andere artistieke acts. Daaruit kan elke groep van bewoners twee maal per jaar een artiest selecteren om op te treden op jullie feest dat gratis toegankelijk is voor iedereen uit de buurt.

En het leukste: jij organiseert het feest, jij kiest de artiest, 'Artiest zoekt Feestneus' betaalt!

Meer info vindt u op www.artiestzoektfeestneus.be